HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİ “YAŞLILIK” KAVRAMINI YAŞLI MESLEKTAŞLARINDAN DİNLEDİLER.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2. sınıf öğrencileri, Geriatri Hemşireliği dersi kapsamında, her insan için farklı bir anlam ve önem ifade eden yaşlılık kavramını irdelediler. Karşıyaka Zübeyde Hanım Huzurevi’nden huzur evi sakini olan Emekli Hemşire Raife CENGİZ’in tecrübe paylaşımı için davet edildiği derste; öğrencilere hem yaşlılık hem de hemşirelik konuları konuşuldu.

Dersin sorumlu öğretim elemanları Doç. Dr. Medine YILMAZ ve Öğr. Gör. Berna Nilgün ÖZGÜRSOY URAN koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Deneyim Paylaşımı” konulu derste, öğrenciler meslektaşlarının anlatımı ve yaklaşımı ile yaşlılığı farklı bir bakış açısı ile irdeleme fırsatı buldu. Ayrıca Karşıyaka Zübeyde Hanım Huzurevi’nde Sosyal Hizmet Uzmanı olarak görev yapan Ümmühan KOLUUZUN ise bir huzurevinde yaşlı bireyin bir gününü ve huzurevinin yaşlılara olan katkılarına vurgu yaptı.

1935 yılında doğan, ailesinin memur olmasından dolayı birçok ilde ikamet eden ve savaş dönemlerinde Kıbrıs’ta ve ülkemizde farklı yerlerde uzun yıllar hemşirelik yapan CENGİZ, öncelikle mesleki özgeçmişini ve deneyimlerini aktardı; ardından yaşlılığı kendi ifadeleri ile tanımlamış ve yaşlılığı hayatın çok özel bir dönemi olarak ifade etti. Yaşlılarımızın dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan bireyler olduğunu vurguladı.

Öğrencilerin hevesli ve ilgili dinlemelerinden memnun olduğunu belirtten CENGİZ, öğrencilerin sorularını cevapsız bırakmayarak, tüm soruları ve gençlerin merak ettiklerini yanıtladı. “Yeni meslektaşlarınıza önerileriniz nelerdir?” sorusuna; mesleklerini sevmelerini, büyük bir aşk ile yapılan işin aslında “İŞ” olmadığını anlatırken; özellikle meslekte erkek hemşirelerin de sayıca artış göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Soru – cevap şeklinde gerçekleştirilen sunum 1 saat sürerken, öğrencilerin yoğun ilgisi ve sunum sonunda fotoğraf çektirme isteği CENGİZ’i ve KOLUUZUN’u oldukça memnun etti. CENGİZ, gençlerin bu ilgisiyle enerji depoladığını, kendisini çok iyi hissettiğini belirterek sunumunu bitirdi.